8:29 AM

Antara Kawasan Pelancongan Yang Menarik Di Daerah Hulu Selangor

DESA SELESA

Kuala Kubu Bharu bertapak berhampiran sempadan negeri Selangor dan Perak, lebih kurang 90 minit perjalanan dari ibukota. 

Bagi penduduk setempat, telah terbukti antara tempat paling tenteram dan jauh dari kehidupan kota yang sibuk. Dalam banyak cara, tempat ini ada sesuatu bagi yang mencari suasana aman dan juga bagi yang menjelajah atau pencinta alam. 

Jika anda berada di Kuala Kubu Bharu, anda mungkin ingin tahu tempat Kem Percutian Desa Selesa, terletak di atas hasil kehijauan bumi seluas 5 ekar pada sempadan Selangor dan Perak. 

Kem Percutian tersebut merangkumi 11 chalet menghadap ke Sungai Bernam dan sebuah domitari yang mampu menampung sehingga 200 pengunjung. Kadar sewa adalah di antara RM 60 untuk chalet kecil dan RM 80 untuk chalet besar dimana kemudahan televisyen, bilik air dan kipas disediakan. Sebuah bilik Seminar dan dewan makan juga turut disediakan

KALUMPANG RESORT


Kalumpang Resort juga adalah satu tempat yang sesuai untuk para pencinta alam.Resort ini berada diantara Kuala Kubu Bharu dan Tanjung Malim. Resort ini mempunyai 16 chalet yang dilengkapi peralatan asas seperti televisyen, penghawa dingin dan bilik air persendirian. Tempat ini juga mempunyai sebuah tapak perkhemahan dan dormitari. Tempat perkelahan, kafeteria, gimnasium, dewan seminar, sudut BBQ, kolam renang, surau, dewan makan dan bilik karaoke adalah antara kemudahan lain yang disediakan.

KOLAM AIR PANAS

 
Tidak lengkap rasanya jika anda tidak mengunjungi kolam air panas yang ada di daerah Hulu Selangor ini. Perjalanan 7.2km dari pekan Batang Kali, anda boleh menjelajah 2 kolam air panas. Kemudahan yang disediakan termasuk tandas, bilik menyalin pakaian dan gerai makanan. Jirannya adalah Restoran Terapung Gonjong Limo. Restoran ini dibuka dari 7pm hingga 11pm dan menawarkan perjumpaan istimewa di waktu siang diatas permintaan

SERENDAH WATERFALL

 
Selain daripada itu bagi yang ingin berkelah bersama keluarga atau sahabat handai, di Daerah Hulu Selangor ini terdapat Air Terjun Serendah, 4.2km dari lampu isyarat di persimpangan Kampung Dato’ Harun, Serendah. Airnya yang sejuk dan udara yang nyaman membuatkan anda berasa tenang untuk menikmati keindahan alam sekitarnya

RUMAH REHAT GAP

 
Jika anda ingin berkunjung ke Bukit Fraser dari laluan Kuala Kubu Bharu , anda akan temui Rumah Rehat Gap yang terletak di kaki Bukit Fraser. Ini adalah salah satu tempat penginapan yang sesuai untuk pelancong yang ingin kedamaian dan suasana yang nyaman. Segala urusan penginapan adalah di bawah Kementerian Pelancongan terdapat kemudahan café di sana.

SANTUARI IKAN SUNGAI CHILLING


Ini adalah Santuari Ikan Sungai Chiling. Anda boleh berkhemah, berkelah, menjalani jungle tracking, memberi makanan ikan, menaiki jambatan gantung, menyeberangi sungai dan berenang. Anda juga boleh menikmati air terjun di sini.

SUNGAI PERETAK

Sg. Peretak terkenal dengan kesejukan air sungainya. Anda pasti akan berasa nyaman dan segar jika berpeluang berkelah dan mandi manda di sungai ini. Pada hujung minggu ramai penduduk tempatan dan orang luar berkunjung ke sini dan ada juga jualan makanan ringan di situ. Sg. Peretak adalah tidak jauh dari Empangan Kuala Kubu Bharu dan berada di tepi laluan jalan ke Bukit Fraser.

3 comments:

Anonymous said...

Boleh tak kalau awak sharekan panduan nak ke sana menggunakan ktm dr shah alam? Sbb saya dlm perancanga nak ke sana sendirian dan hanya menggunakan pengangkutan awam sepenuhnya.

Brader Joe Brader Joe said...

Alah sian. Sebaik nye naik kereta ke motor ke..sebab kalau sungai biasanya jauh ke dlm...

Brader Joe Brader Joe said...

Alah sian. Sebaik nye naik kereta ke motor ke..sebab kalau sungai biasanya jauh ke dlm...